Tagg: Android

Feedbin – bästa sättet att prenumerera på nyhetsbrev


Nyhetsbrev är ett gammalt och beprövat format för att paketera och skicka ut sitt innehåll. Länge har nyhetsbreven fått stå lite i skamvrån (“det är väl ingen som vill ha en massa mejl”), men tvärtom mot vad man kanske tror så ökar användningen av nyhetsbrev markant sedan 2013.

Jag prenumererar på flera nyhetsbrev inom olika ämnen, såväl för jobb som fritid, hackande och nöje. Favoritformatet är de som skickas ut på veckobasis och sammanfattar det mest intressanta som hänt under veckan som gått. Ett utmärkt sätt att i ett lagom tempo följa vad som händer.

Varför inte bara lägga ut på webben?

För avsändaren är det värdefullt att samla på sig e-postadresser för att lära känna sina läsare och därmed kunna göra bättre affärer genom att bygga relationer, anpassa innehållet efter läsaren samt publicera bättre annonser. Vissa nöjer sig enbart med att fråga efter e-postadressen medan andra, som formuläret i skärmdumpen nedan från artikeln ”The revival of email newsletters and the rise of mobile-first email”, är betydligt mer offensiva i insamlandet av data.
Skärmdump från nyhetsbrevsformulär som skriker efter mängder med personuppgifter.

Vad är bäst för läsaren?

För mig som mottagare är givetvis värdet innehållet i sig snarare än det faktum att det skickas som ett mail.

Våra mailboxar fylls med annat som stör (eller så fyller e-posten en funktion för mig som störs av nyhetsbreven), spamfilter kan filtrera fel, och mailtjänsterna/apparna är begränsade när det handlar om funktion, design och teknik. M.a.o. långt ifrån den bästa användarupplevelsen. Att lämna ut sina personuppgifter med allt vad det innebär är inte heller något alla alltid uppskattar.

Enklare och bättre med Feedbin

Efter att ha börjat som en traditionell RSS-läsare är Feedbin idag en tjänst som erbjuder mer än så.

”Feedbin is the best way to consume content on the Web. By combining RSS, Twitter, and newsletters, you can get all the good parts of the Web in one convenient location.”

Jag har använt dem i flera år och kombinationen av RSS och nyhetsbrev är riktigt bra. Lägg till Pocket och Pinboard i mixen så har du allt du behöver. Men låt oss kika på nyhetsbreven…

Varje användare får en egen e-postadress som används för att prenumerera på nyhetsbrev.

Egen e-postadress hos Feedbin

Nyhetsbreven går sedan direkt in i tjänsten, precis som en prenumeration på en blogg.

Prenumerationer i Feedbin

 

Ett nyhetsbrev så som det ser ut i Feedbin

Utöver det uppenbara med en betydligt bättre läsupplevelse direkt i webbläsaren, går det även att använda Feedbin via olika appar för iOS, MacOS och Android. Jag använder Reeder både för iOS och MacOS.

Du kan även följa Twitter-konton direkt i Feedbin, vilket är utmärkt för konton som mestadels eller helt twittrar länkar till intressant innehåll, t.ex. @latest_is.

Feedbin och Twitter

Feedbin är gratis att testa i 14 dagar och kostar därefter $5/månad. Väl investerade pengar för dig som har ett behov av omvärldsbevakning, kompetensutveckling eller bara nöje.

En fin bonus är dessutom det faktum att det är öppen källkod, vilket gör att fler kan bidra till dess utveckling och du kan köra det själv på en egen server om du föredrar det.

In och testa! Du kommer inte vilja läsa nyhetsbrev i Gmail, Apple Mail, Outlook eller liknande hädanefter.

Och så några favoriter…

Sist men inte minst, här kommer ett par tips på riktigt bra nyhetsbrev inom teknik, design, kreativitet och innovation.